darolsaqalain.ir
دسته بندی
تقریر دروس
تقریر دروس
»
تقریر درس اخلاق آیت الله فقیهی مورخ 1402/10/13
موضوع: جنود عقل و جهل/ ایمان/ رئوف و رحیم
خلاصه جلسه گذشته: صحبت در رابطه با رئوف و رحیم بود. گفتیم که یکی از صفات پروردگار رئوف و رحیم است که در آیه شریفه میفرماید:﴿إِنَّ اللَّهَ بِالنَّاسِ لَرَءُوفٌ رَحِيمٌ﴾ خداوند نسبت به مردم رئوف و رحیم است. گفتیم که رئوف یک مرحله بالاتر از رحیم است. در رابطه با پیامبر(صلی الله علیه و آله) هم داریم که «وَ کَانَ بِالْمُؤْمِنِينَ رَؤُوفاً رَحِيماً» پیامبر (صلی الله علیه و آله) نیز نسبت به مؤمنین رئوف و رحیم بود. ما باید متلبس به صفات الهی بشویم.
پنجشنبه ۱۴ دی ۲
تقریر درس خارج فقه معاصر آیت الله فقیهی مورخ 1402/10/12
خلاصه جلسه گذشته: بحث ما در فقه معاصر درباره «عقد بیمه» بود که با کدام یک از عقود شرعی، منطبق است. صحبت دراینباره بود که آیا میتوان عقد بیمه را داخل در ضمان قرار داد و ضمان، شامل عقد بیمه نیز میشود. اشکال شد که برخی از فقها «ضمانُ ما لم یجب» را جایز ندانستهاند؛ یعنی چیزی که هنوز به ذمّه نیامده را ضامن شوند. گاهی ضامن، ضمانت کسی را میکند که وامی گرفته و بدهی بر ذمّهاش آمده است؛ این «ضمانُ ما یجب» است؛ یعنی سبب ضمان که ذمّه است ثابت شده و ضامن، آن را ضمانت میکند. در ضمان مالمیجب هنوز چیزی بر عهده شخص نیامده که ضامن بخواهد آن را ضمانت کند. کسی میخواهد ازدواج کند و زن میگوید: تو ثروتی نداری. چگونه میخواهی نفقه من را بدهی؟ کسی میآید و ضمانت میکند که مرد، نفقه او را بدهد و اگر نداد، او پرداخت کند. اگر نفقه نسبت به گذشته باشد که چند ماهی از ازدواج گذشته و شوهر نفقه را نپرداخته، ضمان مایجب است اما نسبت به یک ماه آینده که هنوز نیامده ضمان مالمیجب است.
چهارشنبه ۱۳ دی ۲
تقریر درس اخلاق آیت الله فقیهی مورخ 1402/10/06
موضوع: جنود عقل و جهل/رئوف و رحیم/
بحث در مورد رئوف و رحیم است. یکی از صفات پروردگار رئوف و رحیم است که در آیه شریفه میفرماید:﴿إِنَّ اللَّهَ بِالنَّاسِ لَرَءُوفٌ رَحِيمٌ﴾ خداوند نسبت به مردم رحیم و مهربان است. در رابطه با پیامبر(صلی الله علیه و آله) هم داریم که «وَ کَانَ بِالْمُؤْمِنِينَ رَؤُوفاً رَحِيماً». ما باید متلبس به صفات الهی بشویم. ما نیز باید صفات باری تعالی که صفات جمال خداوند است را پیدا بکنیم. یعنی شما هم باید در زندگی خود رئوف باشی. هر انسانی باید سعی بکند که این صفات را داشته باشد و در زندگی خود رئوف و رحیم باشد و نسبت به زن و بچّه، پدر و مادر، همسایه و نسبت به همه مردم رئوف و رحیم باشد. مردم باید این صفت را در ما ببینند. مردم که به چهره شما نگاه میکنند از چهره شما متوجه بشوند که شما شخصی رئوف و رحیم هستی.این یک صفتی است که مطلوب شارع مقدس است و ما باید این صفت را داشته باشیم.
پنجشنبه ۷ دی ۲
تقریر درس تفسیر آیت الله فقیهی مورخ 1402/10/06
موضوع: تفسیر قرآن کریم/ تفسیر سوره بقره/ آیه 191
﴿وَاقْتُلُوهُمْ حَيثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ وَأَخْرِجُوهُمْ مِنْ حَيثُ أَخْرَجُوکُمْ وَالْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ وَلَا تُقَاتِلُوهُمْ عِنْدَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ حَتَّى يقَاتِلُوکُمْ فِيهِ فَإِنْ قَاتَلُوکُمْ فَاقْتُلُوهُمْ کَذَلِکَ جَزَاءُ الْکَافِرِينَ﴾.
خداوند متعال میفرماید: و آنها را [بتپرستانی که از هيچ گونه جنايتی ابا ندارند] هر کجا يافتيد، به قتل برسانيد! و چون شما را (از مکه) بيرون کردند، آنها را بيرون کنيد! فتنه (و بتپرستی) از کشتار هم بدتر است. با آنها، در نزد مسجد الحرام (در منطقه حرم)، جنگ نکنيد! مگر اينکه در آن جا با شما بجنگند؛ پس اگر (در آنجا) با شما پيکار کردند، آنها را به قتل برسانيد! چنين است جزای کافران.
پنجشنبه ۷ دی ۲
تقریر درس خارج فقه معاصر آیت الله فقیهی مورخ 1402/10/05
خلاصه جلسه گذشته: بحث ما در فقه معاصر درباره «عقد بیمه» بود که با کدام یک از عقود شرعی، منطبق است. یکی از مباحثی که بررسی شد این بود که آیا عقد بیمه بر عقد ضمان قابل تطبیق است؟ گفته شد که گاهی ضمان به معنای «ما في الذمه» است؛ یعنی باید چیزی بر ذمه انسان باشد و دیگری آن را ضمانت کند، مانند اینکه وامی میگیرید که بازپرداخت آن بر ذمه شماست و دیگری بازپرداخت را ضمانت میکند. برخی از فقها ضمان را منحصر در «ما في الذمه» دانستهاند اما برخی از فقها در دیدگاه درستی که ما نیز آن را میپذیریم، ضمان را منحصر در «ما في الذمه» نمیدانند بلکه معتقدند که میتوان اعیان خارجی را نیز ضمانت نمود. مرحوم محقق نیز در شرایع این دیدگاه را پذیرفته است.
چهارشنبه ۶ دی ۲
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
بعدی
آیندهپژوهی هوش مصنوعی در فرایند فقه و اجتهاد
بررسی فقهی حکم ارتباط با ارواح و اجنّه
گالری تصاویر
برگزاری مراسم عزاداری به مناسبت شهادت حضرت امام هادی (علیه السلام)
دوشنبه ۱۷ دی ۳
مشاهده گالری تصاویر بیشتر
ویدئوها
پیام تسلیت آیت الله محسن فقیهی در پی ارتحال آیت الله مصباح یزدی
شنبه ۱۳ دی ۹۹
مشاهده ویدئوهای بیشتر