menusearch
darolsaqalain.ir

درس خارج فقه

تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/07 تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/07 خلاصه جلسات گذشته: صحبت در بحث فقه، درباره «معاونة الظالمین» بود که آیا کمک به ظالمان در مباحات حرام است یا جایز؟ دیدگاه مرحوم صاحب حدائق این بود «معاونة الظالمین محرّمة حتی في المباحات»؛ در کارهای مباح نیز نمی‌توان به ظالم کمک کرد. نیاز است توضیح داده شود که چگونه اکثر فقها این دیدگاه را نپذیرفته‌اند.

دوشنبه ۸ آبان ۲
تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/06 تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/06 خلاصه جلسات گذشته: صحبت در بحث فقه، درباره «معاونة الظالمین في المباحات» بود که مرحوم صاحب حدائق معتقد بود اعانه ظالم، مطلقا حرام است؛ خواه در ظلم، حرام یا مباح باشد. برخلاف این دیدگاه، اکثر فقها معتقدند که اعانة ظالم در مباحات، اشکالی ندارد. صاحب حدائق رحمه‌الله به روایاتی استناد کرده است که برخی از آن‌ها را در جلسات گذشته بررسی کردیم. يكشنبه ۷ آبان ۲تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/01 تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/01 خلاصه جلسات گذشته: صحبت در بحث فقه، درباره «معاونة الظالمین في المباحات» بود. گفته شد که «معاونة الظالمین في الظلم حرام قطعاً». معاونت ظالم در محرمات نیز حرام است. معاونت ظالم در مباحات،
دو قسم دارد: 1- عنوان اعوان ظلمه صدق می‌کند، مثلا برای سلطان تجارت می‌کند که تجارت فی‌نفسه مباح است اما عرف او را از اعوان ظلمه می‌داند. این قسم نیز حرام است.
2- معاونتی که عنوان اعوان ظلمه بر آن صدق نکند. محل اختلاف علما همین قسم است. مثل نانوایی که به همه مردم نان می‌فروشد و ظالم نیز مانند دیگران از او نان می‌خرد. عرف به این نانوا، اعوان ظلمه نمی‌گویند. مرحوم صاحب حدائق معتقد است که چنین معاونتی نیز حرام است. قصاب نباید به ظالم گوشت بفروشد، بنّا نباید برای او بنایی کند. سایر فقها معتقدند که اگر عنوان اعوان ظلمه صدق نمی‌کند، حرام نیست.
سه شنبه ۲ آبان ۲
تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/07/30 تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/07/30 خلاصه جلسات گذشته: صحبت در بحث فقه، درباره «معاونة الظالمین » بود که یکی از محرمات الهی، کمک به ظلم است. کمک به ظلم در ظلم ارتکابی، صددرصد حرام است و بحثی در آن نیست. بحث دوم ما کمک به ظالم در کارهای حرام بود (اعانة الظالم في المحرمات)؛ ظالم به دیگری ظلم نمی‌کند اما شراب می‌نوشد یا قماربازی می‌کند. این صورت نیز بنا بر حرمت اعانه اثم، حرام است. در قسم سوم بودیم که دو مطلب دراین‌باره وجود دارد. اعانة الظالم في المباحات مثلا نانوا یا قصاب است و ظالم مشتری‌ او است. دراین فرض دو قسم وجود دارد:‌ دوشنبه ۱ آبان ۲تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/07/29 تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/07/29 خلاصه جلسات گذشته: صحبت در بحث فقه، درباره «معاونة الظالمین في المباحات» بود که کمک به ظالم در ظلم و محرمات، به‌یقین حرام است اما صحبت درباره این بود که آیا معاونت ظالم در مباحاتی مانند خیاطی، ساخت مسجد و ... نیز حرام است؟ صاحب حدائق رحمه‌الله معتقد است که کمک به ظالم در مباحات نیز حرام است. یکی از روایاتی که به آن استدلال کرده و سند آن صحیح است این روایت بود که در جلسه گذشته خواندیم: يكشنبه ۳۰ مهر ۲