darolsaqalain.ir
دسته بندی
سال 1402
تقریر دروس
»
سال 1402
»
تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/07/09
خلاصه جلسات گذشته: صحبت در بحث فقه، درباره «حرمت معونة الظالمین مطلقا» بود «ظلما أو تحریما أو اباحة». آیا معاونت ظالم مطلقا حرام است؛ خواه در ظلم، محرمات یا مباحات باشد. آیات و روایاتی دراینباره بیان شده است. ابعاد این مسأله متفاوت است؛ گاهی کمک به سلطان جائر است که بیشتر روایات ما ناظر به حرمت همین مسأله است که کمک به او مطلقا حتی در مباحات نیز حرام است. ظالم، مراتبی دارد؛ گاهی در محله یا شهری ظالم است، گاهی ظلمش زیاد و گاهی کم است. آیا به هر ظالمی چون ظالم است حتی در مباحات نیز نمیتوان کمک کرد؟ مثلا برایش خیاطی نکنیم یا به او غذا ندهیم. در روایات حرمت کمک به سلطان جائر بیان شده اما باید در غیرسلطان نیز این حرمت اثبات شود.
دوشنبه ۱۰ مهر ۲
تقریر درس خارج اصول 1402/07/09
موضوع: مباحث الفاظ/وضع/اوامر/شکّ در سقوط أمر بفعل غير
خلاصه جلسه گذشته: صحبت در رابطه با وجوب یا عدم وجوب مباشرت در أوامر بود. آیا أوامری که از مولی برای عبد صادر میشود این أوامر اقتضای مباشرت دارند یا اینکه تسبیب شامل آنها میشود؟ مثلاً اگر مولی دستور بدهد برای من آب بیاور، آیا این أمر اقتضاء میکند که خود انسان آب بیاورد یا اینکه شخص دیگری هم میتواند آن را انجام دهد؟ در روایت آمده است ولد اکبر نمازهای قضای پدر فوق شده را بجا بیاورد. آیا خود ولد اکبر مباشرتاً باید قضاهای پدرش را بجا بیاورد و یا نائب هم میتواند بگیرد؟ فرض بر این است که دلیلی هم نداریم و از آیات و روایات نتوانستیم مباشرت یا عدم مباشرت را استفاده بکنیم.
اگر گفتیم مباشرت شرط است باید خود ولد اکبر آنها را بجا بیاورد، ولی اگر گفتیم مباشرت شرط نیست، میتواند نائب بگیرد تا نائب آنها را بجا بیاورد.
دوشنبه ۱۰ مهر ۲
تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/07/08
خلاصه جلسات گذشته: صحبت در بحث فقه، درباره «حرمت معاونت بر ظلم» بود که کمک به ظالمان حرام است.
این بحث سه فرع دارد: ...
يكشنبه ۹ مهر ۲
تقریر درس تفسیر آیت الله فقیهی مورخ 1402/07/05
موضوع: تفسیر قرآن کریم /تفسیر سوره بقره /آیه 182
﴿فَمَنْ خافَ مِنْ مُوصٍ جَنَفاً أَوْ إِثْماً فَأَصْلَحَ بَيْنَهُمْ فَلا إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحيمٌ﴾
صحبت در تفسیر آیه صد و هشتاد و دوم سوره مبارک بقره است. در آیات قبل صحبت درباره لزوم وصیت برای میت بود. انسان باید وصیت داشته باشد و وصیت میّت باید مورد احترام واقع شود و کسی وصیت میّت را تغییر ندهد. ﴿فَمَنْ بَدَّلَهُ بَعْدَ ما سَمِعَهُ فَإِنَّما إِثْمُهُ عَلَي الَّذينَ يُبَدِّلُونَهُ﴾ تبدیل وصیت جایز نیست و وصی باید طبق وصیت نامه عمل کند. این وظیفهای است که باید مورد توجه همه قرار گیرد. لکن یک مورد استثنا شده که وصیت باید اصلاح شود، در جایی که وصیتنامه مسیر انحرافی داشته باشد؛ یعنی وصیتنامه طبق حقیقت نوشته نشده باشد. مثلا وصیت کرده که ثلث اموال مرا برای ترویج فساد مصرف کنید. ترویج فساد و گناه، انحرافی و خلاف شرع است. یا وصیت کند که به یکی از فرزندانش ارث نرسد، به این بهانه که از او ناراصی است، اگر پدر یا مادر بخواهد یکی از فرزندانش را از ارث محروم کند خلاف شرع و انحرافی است و نباید به آن عمل کرد.
پنجشنبه ۶ مهر ۲
تقریر درس اخلاق آیت الله فقیهی مورخ 1402/07/05
موضوع: جنود عقل و جهل/ایمان/توکّل برخدا
خلاصه جلسه گذشته: صحبت در رابطه با شکرگذاری نعمتهای پروردگار بود. انسان باید شکرگذار نعمتهای الهی باشد ﴿لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّکُمْ وَلَئِنْ کَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ﴾ شما بندگان اگر شکر نعمت به جای آرید بر نعمت شما میافزایم و اگر کفران کنید عذاب من بسیار سخت است. عذاب شدید برای کسانی است که کفران نعمت میکنند. ما باید شاکر نعمتهای الهی باشیم.
پنجشنبه ۶ مهر ۲
قبلی
11
12
13
14
15
آیندهپژوهی هوش مصنوعی در فرایند فقه و اجتهاد
بررسی فقهی حکم ارتباط با ارواح و اجنّه
گالری تصاویر
برگزاری مراسم عزاداری به مناسبت شهادت حضرت امام هادی (علیه السلام)
دوشنبه ۱۷ دی ۳
مشاهده گالری تصاویر بیشتر
ویدئوها
پیام تسلیت آیت الله محسن فقیهی در پی ارتحال آیت الله مصباح یزدی
شنبه ۱۳ دی ۹۹
مشاهده ویدئوهای بیشتر