darolsaqalain.ir
دسته بندی
سال 1402
تقریر دروس
»
سال 1402
»
تقریر درس تفسیر آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/03
موضوع: تفسیر قرآن کریم /تفسیر سوره بقره /آیه 184
﴿أَيَّاماً مَعْدُوداتٍ فَمَنْ کانَ مِنْکُمْ مَريضاً أَوْ عَلی سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَ عَلَی الَّذينَ يُطيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعامُ مِسْکينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْراً فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَ أَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ تَعْلَمُونَ﴾[1]
صحبت در تفسیر آیه صد و هشتاد و چهارم سوره مبارک بقره است. در بحث گذشته این آیه شریفه ذکر شد که ﴿يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَيْکُمُ الصِّيامُ کَما کُتِبَ عَلَي الَّذينَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ﴾[2] روزه واجب شده برای اینکه شاید ما تقوا پیدا کنیم. ﴿أَيَّاماً مَعْدُوداتٍ﴾ روزه روزهای معدودی است؛ یک ماه است، ﴿فَمَنْ کانَ مِنْکُمْ مَريضاً﴾ اگر کسی در ماه مبارک رمضان مریض باشد، ﴿أَوْ عَلی سَفَرٍ﴾ یا در سفر باشد، ﴿فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ﴾ بعد از ماه مبارک رمضان فرصت زیاد است و میتواند روزهاش را بعدا بگیرد. ﴿وَ عَلَی الَّذينَ يُطيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعامُ مِسْکينٍ﴾ اما کسانی که میتوانند روزه بگیرند اما برای آنها مشکل است، پیر شدهاند و برای آنها سخت است و با سختی زیاد روزه میگیرند، کفاره بدهند و نیاز نیست روزه بگیرند، ﴿فِدْيَةٌ طَعامُ مِسْکينٍ﴾ به فقیر اطعام دهند.
پنجشنبه ۴ آبان ۲
تقریر درس اخلاق آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/03
موضوع: جنود عقل و جهل/ایمان/توکّل برخدا/مراتب توکّل
خلاصه جلسه گذشته: صحبت در رابطه با مراتب توکّل بود. توکّل بر خداوند جزو دستورات الهی است.
پنجشنبه ۴ آبان ۲
تقریر درس خارج فقه معاصر آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/02
خلاصه جلسه گذشته: بحث ما در فقه معاصر درباره مشروعیت «بیمه» بود. برخی از فقها درباره مشروعیت بیمه گفتند که عقد تأمین یا همان بیمه، هبه معوضه است. بیمهگر (مستأمن) مبلغی را به بیمهگذار هبه میکند و بیمهگذار، ضامن خسارت میشود.
چهارشنبه ۳ آبان ۲
تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/01
خلاصه جلسات گذشته: صحبت در بحث فقه، درباره «معاونة الظالمین في المباحات» بود. گفته شد که «معاونة الظالمین في الظلم حرام قطعاً». معاونت ظالم در محرمات نیز حرام است. معاونت ظالم در مباحات،
دو قسم دارد: 1- عنوان اعوان ظلمه صدق میکند، مثلا برای سلطان تجارت میکند که تجارت فینفسه مباح است اما عرف او را از اعوان ظلمه میداند. این قسم نیز حرام است.
2- معاونتی که عنوان اعوان ظلمه بر آن صدق نکند. محل اختلاف علما همین قسم است. مثل نانوایی که به همه مردم نان میفروشد و ظالم نیز مانند دیگران از او نان میخرد. عرف به این نانوا، اعوان ظلمه نمیگویند. مرحوم صاحب حدائق معتقد است که چنین معاونتی نیز حرام است. قصاب نباید به ظالم گوشت بفروشد، بنّا نباید برای او بنایی کند. سایر فقها معتقدند که اگر عنوان اعوان ظلمه صدق نمیکند، حرام نیست.
سه شنبه ۲ آبان ۲
تقریر درس خارج فقه آیت الله فقیهی مورخ 1402/07/30
خلاصه جلسات گذشته: صحبت در بحث فقه، درباره «معاونة الظالمین » بود که یکی از محرمات الهی، کمک به ظلم است. کمک به ظلم در ظلم ارتکابی، صددرصد حرام است و بحثی در آن نیست. بحث دوم ما کمک به ظالم در کارهای حرام بود (اعانة الظالم في المحرمات)؛ ظالم به دیگری ظلم نمیکند اما شراب مینوشد یا قماربازی میکند. این صورت نیز بنا بر حرمت اعانه اثم، حرام است. در قسم سوم بودیم که دو مطلب دراینباره وجود دارد. اعانة الظالم في المباحات مثلا نانوا یا قصاب است و ظالم مشتری او است. دراین فرض دو قسم وجود دارد:
دوشنبه ۱ آبان ۲
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
بعدی
آیندهپژوهی هوش مصنوعی در فرایند فقه و اجتهاد
بررسی فقهی حکم ارتباط با ارواح و اجنّه
گالری تصاویر
برگزاری مراسم عزاداری به مناسبت شهادت حضرت امام هادی (علیه السلام)
دوشنبه ۱۷ دی ۳
مشاهده گالری تصاویر بیشتر
ویدئوها
پیام تسلیت آیت الله محسن فقیهی در پی ارتحال آیت الله مصباح یزدی
شنبه ۱۳ دی ۹۹
مشاهده ویدئوهای بیشتر