darolsaqalain.ir
دسته بندی
درس خارج فقه معاصر
تقریر دروس
»
سال 1402
»
درس خارج فقه معاصر
»
تقریر درس خارج فقه معاصر آیت الله فقیهی مورخ 1402/09/14
خلاصه جلسه گذشته: بحث ما در فقه معاصر درباره «بیمه» بود که آیا عقد صلح منطبق بر بیمه هست؟ سخن مرحوم سید کاظم یزدی را بیان کردیم.
«في أُناس يمضون إلى الهند ويشترون أجناساً وبها أُناس يضمنون لهم سلامة أموالهم إلى أوطانهم بأُجرة معلومة مثلاً من المائة لهم اثنان أو ثلاثة، فإن أصاب أموالهم تلف يُسلّمون لهم قيمة الأموال، هل يجوز هذا العمل؟ وهل فيه ترک الاتّکال على الله، والاعتماد على المخلوق لحفظ المال؟ أفدنا ممّا علمک الله ولک الأجر، والعمل المذکور باصطلاحهم يسمّونه «بيمه».
چهارشنبه ۱۵ آذر ۲
تقریر درس خارج فقه معاصر آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/30
خلاصه جلسه گذشته: بحث ما در فقه معاصر درباره «بیمه» بود عقد بیمه بر کدام یک از عقود شرعیه تطبیق میکند؟ بحث در جلسه گذشته درباره این بود که آیا بیمه بر عقد صلح تطبیق دارد یا نه؟
چهارشنبه ۱ آذر ۲
تقریر درس خارج فقه معاصر آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/23
خلاصه جلسه گذشته: بحث ما در فقه معاصر درباره «بیمه» بود که آیا بر عقود شرعیه توقیفیه تطبیق میکند؟ یکی از عقودی که از آن بحث کردیم، عقد مضاربه بود. در جلسه گذشته، تعریف عقد مضاربه را بیان کردیم: مضاربه آن است که مالی را به عامل میدهند تا با آن کار کند و میزان معینی از سود (مثلا یک سوم) را دریافت کنند. با این تعریف از مضاربه آیا عقد بیمه را میتوان تطبیق بر مضاربه نمود؟
چهارشنبه ۲۴ آبان ۲
تقریر درس خارج فقه معاصر آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/16
خلاصه جلسه گذشته: بحث ما در فقه معاصر درباره «بیمه» بود که قرارداد بیمه با کدام یک از عقود شرعی، مطابقت دارد. یکی از این عقود، عقد جعاله است. شهید اول رحمهالله درباره عقد جعاله میگوید: جعاله، صیغهای است که نتیجه آن بهدست آوردن منفعتی دربرابر عوضی است؛ درحالیکه علم به منفعت و عوض در آن شرط نیست.
چهارشنبه ۱۷ آبان ۲
تقریر درس خارج فقه معاصر آیت الله فقیهی مورخ 1402/08/09
خلاصه جلسه گذشته: بحث ما در فقه معاصر درباره مشروعیت «بیمه» بود که آیا عقد بیمه را میتوان بر عقد هبه معوّضه تطبیق نمود؟ برای فهم مطلب گفته شد: گاهی مالی که پرداخت میشود، در برابر تعهد به خسارت است. شما که ماشین دارید به شرکت بیمه میروید و مبلغی را میپردازید دربرابر تعهد آن شرکت به اینکه اگر خسارتی به ماشین شما وارد شد، خسارتوارده را پرداخت کند. ممکن است در طول سال که مدت قرارداد است، خسارتی بر شما وارد نشود و ممکن است اتفاقی بیفتد و خسارتی وارد شود، شرکت تعهّد میدهد که اگر خسارتی وارد شد، آن را بپردازد؛ پس پول شما دربرابر تعهّد است و شرکت اجیر در پرداخت خسارت است. آیا این عقد، هبه معوضه است. صورت دیگر قابل تصویر این است که گفته شود: من این پول را به شما میدهم دربرابر محافظت شما از این ماشین؛ مانند اینکه کسی را اجیر کنید که از مالتان محافظت کند و اگر حفظ نشد، ضامن است. در صورت اول، شرکت، اجیر بر تعهّد است و در صورت دوم، اجیر بر محافظت است.
چهارشنبه ۱۰ آبان ۲
1
2
3
آیندهپژوهی هوش مصنوعی در فرایند فقه و اجتهاد
بررسی فقهی حکم ارتباط با ارواح و اجنّه
گالری تصاویر
برگزاری مراسم عزاداری به مناسبت شهادت حضرت امام هادی (علیه السلام)
دوشنبه ۱۷ دی ۳
مشاهده گالری تصاویر بیشتر
ویدئوها
پیام تسلیت آیت الله محسن فقیهی در پی ارتحال آیت الله مصباح یزدی
شنبه ۱۳ دی ۹۹
مشاهده ویدئوهای بیشتر